Eén op 20 Vlamingen wordt in zijn of haar leven geconfronteerd met dikke darmkanker. Vooral na je 50e kan zich dit voordoen: slechts 10% van de darmkankers manifesteren zich voor het 50e levensjaar. Ondanks de grote vooruitgang in de verschillende behandelingsmogelijkheden, overlijden er toch elke dag 5 Vlamingen aan deze ziekte.
Erfelijkheid speelt een rol: maar slechts bij 20% van alle gevallen is er een familiale factor. Andere risicofactoren zijn overgewicht, roken en alcoholgebruik. Vezelrijke voeding en voldoende lichaamsbeweging lijken dan weer de kans te verminderen op het ontstaan van deze kanker.
Het bijzondere aan deze vorm van kanker is dat het geleidelijk ontstaat: eerst groeit er een poliep (een sort wratje) in de darm en geleidelijk, over meerdere jaren wordt dit groter en ‘rijper’ om na 8à10 jaar een echte kanker te worden die dan ongeremd groeit en kan uitzaaien. Deze stapsgewijze evolutie geeft ons een kans om deze kanker voor te zijn: het komt er op aan om tijdig poliepen op te sporen en te verwijderen waardoor de evolutie naar kanker wordt voorkomen.
Aangezien deze poliepen zelden klachten geven, moet er aktief naar gezicht worden. Hiervoor zijn er verschillende methoden:
Uiteraard geldt dit enkel voor mensen die geen klachten hebben! Indien je last hebt van een veranderd stoelgangspatroon, bloed opmerkt in je stoelgang, soms een vals gevoel van aandrang hebt, buikpijn hebt, vermagerde,… dan is er zeker verder onderzoek nodig en zal je huisarts meestal beslissen om een darmonderzoek te plannen.
Meer informative over een coloscopie en de voorbereiding, risico’s en praktische aangelegenheden vind je op deze pagina.
Om een coloscopie af te spreken zijn er meerdere mogelijkheden:
Meer informative vind je ook op de deze website: http://www.stopdarmkanker.be/
Onze groep werkt nauw samen met het het DIO team (Digestieve Oncologie): oncologen, gastro-enterologen, chirurgen, radiologen, pathologen, radiotherapeuten… overleggen alle gevallen samen om zo ‘op maat’ de beste aanpak van onze patiënten mogelijk te maken. Twee artsen van DeGastroGroep (Bénédicte Naessens en Koen Gorleer) werken deeltijds als digestieve oncoloog, zodat we onze patiënten ook tijdens een behandeling met bv chemotherapie, persoonlijk kunnen opvolgen.