Eén op 20 Vlamingen wordt in zijn of haar leven geconfronteerd met dikke darmkanker. Vooral na je 50e kan zich dit voordoen: slechts 10% van de darmkankers manifesteren zich voor het 50e levensjaar. Ondanks de grote vooruitgang in de verschillende behandelingsmogelijkheden, overlijden er toch elke dag 5 Vlamingen aan deze ziekte.

Erfelijkheid speelt een rol: maar slechts bij 20% van alle gevallen is er een familiale factor. Andere risicofactoren zijn overgewicht, roken en alcoholgebruik. Vezelrijke voeding en voldoende lichaamsbeweging lijken dan weer de kans te verminderen op het ontstaan van deze kanker.

Het bijzondere aan deze vorm van kanker is dat het geleidelijk ontstaat: eerst groeit er een poliep (een sort wratje) in de darm en geleidelijk, over meerdere jaren wordt dit groter en ‘rijper’ om na 8à10 jaar een echte kanker te worden die dan ongeremd groeit en kan uitzaaien. Deze stapsgewijze evolutie geeft ons een kans om deze kanker voor te zijn: het komt er op aan om tijdig poliepen op te sporen en te verwijderen waardoor de evolutie naar kanker wordt voorkomen.

Aangezien deze poliepen zelden klachten geven, moet er aktief naar gezicht worden. Hiervoor zijn er verschillende methoden:

  • Als je familieleden hebt met darmpoliepen of darmkanker, als je vroeger zelf al poliepen hebt gehad (of darmkanker), of als je een ziekte hebt die de kans op dikke darmkanker verhoogt (zoals colitis, ziekte Crohn, PSC,…) dan is een coloscopie het beste onderzoek om poliepen tijdig op te sporen en te verwijderen
  • Als je geen verhoogd risico hebt dank an je kiezen uit 2 strategiên:
    • Ofwel kies je ook voor een coloscopie (vanaf de leeftijd van 50-55 jaar, evt elke 10 jaar te herhalen)
    • Ofwel kies je voor een meer eenvoudiger opsporingsonderzoek: de iFOB test. Deze test wordt via de Vlaamse Overheid aan alle 50 plussers bezorgd: het is bijzonder eenvoudig: een klein staaktje stoelgang wordt onderzocht op de aanwezigheid van microscopische bloedsporen. Is de test positief (bij ongeveer 5% van alle Vlaamse testen) dan ben je een goede kandidaat om toch een coloscopie te laten uitvoeren: het betekent helemaal niet dat je darmkanker hebt maar er is meer kans om een poliep of tumor te vinden dan wanneer de test negatief is. Elk jaar stuurt de Vlaamse Overheid met een beurtrolsysteem Vlaamse 50 plussers een uitnodiging om deel te nemen aan dit bevolkingsonderzoek. Natuurlijk kan je steeds je huisarts vragen om deze test te doe nook als jouw geboortejaar nog niet aan de beurt is. Best wordt de test elke 2 jaar herhaald.

Uiteraard geldt dit enkel voor mensen die geen klachten hebben! Indien je last hebt van een veranderd stoelgangspatroon, bloed opmerkt in je stoelgang, soms een vals gevoel van aandrang hebt, buikpijn hebt, vermagerde,… dan is er zeker verder onderzoek nodig en zal je huisarts meestal beslissen om een darmonderzoek te plannen.

Meer informative over een coloscopie en de voorbereiding, risico’s en praktische aangelegenheden vind je op deze pagina.

Om een coloscopie af te spreken zijn er meerdere mogelijkheden:

  1. We geven er sterk de voorkeur aan dat je dit eerst met je huisarts bespreekt: die kan nagaan of er inderdaad een reden is om dit onderzoek te doen, kan belangrijke informatie doorgeven en je voor het onderzoek verwijzen:
  2. Indien je wat ouder bent, bloedverdunners gebruikt, medicatie inneemt tegen suikerziekte of indien jezelf graag eerst met de maag-darmspecialist kennis maakt, ben je natuurlijk welkom om eerst bij op raadpleging bij de maag-darmspecialist te komen. Dan zorgen we zo dat alle informative bij jou terecht komt en alle afspraken worden gemaakt.
  3. Heel uitzonderlijk kan je zelf rechtstreeks op onze ‘pre colo raadpleging’ door onze verpleegkunidge terecht: als je bv al vertrouwd bent met het onderzoek en je geen bloedverdunners neemt of leidt aan suikerziekte en je niet ouder bent dan 75 jaar.

Meer informative vind je ook op de deze website: http://www.stopdarmkanker.be/

Onze groep werkt nauw samen met het het DIO team (Digestieve Oncologie): oncologen, gastro-enterologen, chirurgen, radiologen, pathologen, radiotherapeuten… overleggen alle gevallen samen om zo ‘op maat’ de beste aanpak van onze patiënten mogelijk te maken. Twee artsen van DeGastroGroep (Bénédicte Naessens en Koen Gorleer) werken deeltijds als digestieve oncoloog, zodat we onze patiënten ook tijdens een behandeling met bv chemotherapie, persoonlijk kunnen opvolgen.