Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten van de anus. Deze kunnen inwendig of uitwendig aanwezig zijn. In dit laatste geval kan dit door de patiënt gevoeld of gezien worden. Aambeien ontstaan met de leeftijd en bij veelvuldig persen. Vaak ontstaan ze dan ook tijdens of na de bevalling. Typische klachten zijn jeuk, anaal boedverlies of pijn bij een thrombosering. De diagnose van inwendige aambeien gebeurt bij een proctologisch onderzoek.

Wat is de behandeling van aambeien?

Aangezien aambeien ontstaan bij veelvuldig persen is het voorkomen van constipatie het belangrijkste aspect in de behandeling hiervan. Vaak dienen gedurende een bepaalde periode laxativa gebruikt te worden om harde stoelgang te vermijden. Verder kan het gebruik van alcohol, koffie en pikante maaltijden de klachten verergeren. Om de klachten te verminderen kunnen zitbaden met warm water (zonder zeep) genomen worden (3x1 per dag). Bij anale pijn kan door uw arts Daflon en een pijnstiller voorgeschreven worden.

Bij de apotheek zijn verschillende anale crèmes voorhanden die een beperkte verlichting van de klachten kunnen geven. Crèmes met cortisone in mogen niet langer dan 1 week gebruikt worden. Deze cremes geven enkel een verlichting van de klachten zonder blijvend resultaat.

Voor een definitieve behandeling dient echter een proctologische behandeling ondergaan te worden. Deze behandelingen hebben als doel om fibrose (een soort litteken) te creëren bovenop het aambeienweefsel. Deze behandeling versterkt de ophanging en beperkt de doorbloeding, waardoor het gezwollen weefsel slinkt.

Een tegenwoordig veel toegepaste methode is het afbinden van het overtollige slijmvlies met behulp van rubberbandjes (rubberbandligatie). Het slijmvlies sterft binnen zeven tot tien dagen af en het wondje geneest met een littekentje. Het elastiekje komt later vanzelf met de ontlasting naar buiten.
Een andere mogelijkheid is het spuiten van een irriterende vloeistof onder het slijmvlies. Als gevolg van de daarna optredende reactie verkleeft het slijmvlies aan de onderlaag. Een derde mogelijkheid is om met infrarode stralen een soort verbranding van het weefsel uit te voeren.

Deze behandelingen worden ambulant uitgevoerd op raadpleging bij de gastro-enteroloog. Ze zijn pijnloos en duren slechts enkele minuten. U dient hiervoor niet in slaap gedaan te worden. Meestal is bij meer dan de helft van de patiënten al een goed resultaat te verwachten na de eerste poliklinische behandeling voor aambeien. Indien de verzakking van de aambeien erger is, kan een tweede of derde poliklinische behandeling nodig zijn.

Aanvullende websites

http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/aambeien.htm

Naar Boven