Inflammatoire Darmziekten (IBD)

Wat is IBD?

IBD staan voor “Inflammatory bowel diseases” of in het Nederlands, inflammatoire darmziekten. Een groep van chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal met een wisselend ziektepatroon. Perioden van remissie waar patiënten, mits het volgen van hun therapie, weinig of geen last ervaren, worden soms onderbroken door een opstoot, waarbij het minder goed gaat en de patiënt duidelijke klachten heeft. Het ziekteverloop is voor elke patiënt verschillend. Ongeveer 1 op 1000 Belgen heeft een vorm van IBD.

Er zijn twee hoofdvormen van IBD: Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.Daarnaast is er een groep met kenmerken van beide ziektebeelden: Indeterminate Colitis. Vaak is in de beginfase van het ziekteproces geen absolute zekerheid over de diagnose. Het onderscheid tussen de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa kan soms maar na verloop van tijd met zekerheid gemaakt worden.

Wat is de oorzaak van IBD?

De juiste oorzaak is tot nu toe niet gekend. Mogelijke factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van de ziekte zijn: genetische factoren (erfelijkheid), bacteriën en virussen, voeding, roken, omgevingsfactoren.

Wat is verschil tussen de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa?

Ziekte van Crohn

  • Kan aantasting geven van het hele maag-darmkanaal
  • Segmentaire aantasting: tussen de aangetaste zones komen nog gezonde zones voor.
  • Kan de gehele dikte van de darmwand aantasten.
  • Geeft ontsteking, kan vernauwingen en fistels geven.
  • Geeft diarree, anaal bloedverlies, buikpijn, krampen, maaglast, braken, vermageren, koorts.

Colitis Ulcerosa

  • Aantasting enkel van de dikke darm
  • Ononderbroken aantasting.
  • Treft enkel de oppervlakkige laag.
  • Meestal uitsluitend ontsteking.
  • Geeft diarree, frequente stoelgang-drang, buikpijn, anaal bloedverlies.

Komen er ook klachten buiten de darm voor?

Ongeveer 40% van de IBD patiënten ontwikkelen klachten buiten het maag-darmkanaal. De belangrijkste zijn: huidaandoeningen, gewrichtsklachten, lever- en galblaasaandoeningen en oogonstekingen. Bloedarmoede en vermoeidheid komen ook vaak voor.

IBD kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar ze treffen vaak jonge mensen tussen 15 en 35 jaar. We zien een tweede piek rond de leeftijd van 60 jaar. IBD hebben vaak een grote impact op de levenskwaliteit van patiënten: zowel op persoonlijk, socio-economisch als relationeel vlak.

De onderzoeken die moeten gebeuren om de diagnose met zekerheid te stellen zijn een maagonderzoek (gastroscopie) en een volledig darmonderzoek (ileocoloscopie). Tijdens de ileocoloscopie zullen kleine stukjes weefsel (biopsies) genomen worden, die de diagnose zullen bevestigen.

Ook CT-scan en MRI zijn belangrijke aanvullende onderzoeken.

Last van deze aandoening of denkt u dat u aan deze aandoening lijdt?

Wenst U een afspraak?

Kijk in onze online planner

Of bel ons op 03/760 2934