Dikke darmpoliepen

Dikke darm poliepen zijn woekeringen van het slijmvlies van de dikke darm. Een poliep kan verschillende vormen hebben en eruitzien als een paddestoel of een bolletje, maar ook zo plat als een knoop zijn. Qua omvang variëren ze van een speldeknop tot enkele centimeters doorsnee. Meestal heeft men meerdere darmpoliepen tegelijkertijd.

Darmpoliepen zijn de voorloper van darmkanker

Omdat pas na onderzoek blijkt of een darmpoliep potentieel kwaadaardig is, worden bij een colonoscopie alle poliepen verwijderd.

Vijf tot tien procent van alle mensen boven de 50 heeft één of meer darmpoliepen.

Wat zijn de klachten van darmpoliepen?

Darmpoliepen geven vaak geen klachten en meestal weet men dan ook niet dat er darmpoliepen zijn. Als ze kwaadaardig zijn kan het ook nog een hele tijd duren voordat er klachten ontstaan.

Bij de volgende symptomen is het verstandig om de huisarts te raadplegen:

  • Bloed in de ontlasting – dit kan overigens ook andere oorzaken hebben
  • Langdurige verstopping of juist diarree, terwijl je daar normaal nooit last van hebt
  • Een onregelmatige stoelgang, waarbij perioden van diarree en verstopping elkaar afwisselen
  • Buikpijn en onverklaarbaar gewichtsverlies
     

Wat zijn de oorzaken van darmpoliepen?

De oorzaak van darmpoliepen is nog onbekend, maar er is waarschijnlijk een verband met de voeding. Vooral vezelarme voeding zou de kans op darmpoliepen vergroten. Zeker als men voedsel rijk aan dierlijke vetten gebruikt. Maar waarschijnlijk is het ontstaan van darmpoliepen een samenspel van meerdere factoren. Als darmkanker in de familie voorkomt is de kans op het ontwikkelen van darmkanker bij familieleden groter.

De risicogroepen voor erfelijke darmkanker zijn met name:

  • Mensen met een eerstegraadsfamilielid met dikke darmkanker, vastgesteld voor de leeftijd van 50 jaar (eerstegraads zijn ouders, broers, zussen, kinderen)
  • Mensen met twee eerstegraads familieleden met dikke darmkanker, ongeacht de leeftijd waarop de dikke darmkanker werd vastgesteld
  • Mensen met een zeldzame erfelijke ziekte, waarbij er wel duizenden poliepen in de dikke darm kunnen groeien: familiale adenomateuze polyposis. Vanwege het grote risico op darmkanker, wordt bij deze mensen de hele dikke darm weggehaald. Zo niet, dan is de kans op darmkanker voor je 45e levensjaar bijna 100%
  • Mensen met in de familie 3 of meer familieleden met op jonge leeftijd dikke darmkanker. Er is dan vaak sprake van familiaire dikke darmkanker. Er zijn meestal niet extreem veel poliepen, maar de poliepen die er zijn, ontwikkelen zich snel tot kanker

Als u tot een risicogroep behoort, dan zal de huisarts u doorverwijzen naar de maag-, darm- en leverarts. Deze kan een endoscopie doen, waarbij een dunne slang via de anus in de dikke darm wordt geschoven. Aan het uiteinde van de glasvezelbuis zit een cameraatje en een lampje. Het beeld van de camera wordt op een monitor getoond, zodat de specialist in de darm kan rondkijken. Dit wordt ook wel een colonoscopie genoemd.

Wat is de behandeling van een poliep?

Als tijdens de endoscopie enkele poliepen in de dikke darm worden ontdekt, zullen deze meestal al tijdens het onderzoek worden verwijderd. Hier voel je niets van en het verwijderen is zo gebeurd. Dit verwijderen wordt ook wel poliepectomie genoemd. De verwijderde poliepen worden in het laboratorium onderzocht op goed- dan wel kwaadaardigheid. Als er poliepen gevonden en verwijderd zijn, blijft u onder controle om te kijken of er niet opnieuw poliepen ontstaan. Een controle coloscopie dient dan uitgevoerd te worden afhankelijk van het aantal poliepen en de uitslag van het microscopisch onderzoek.

Alleen als poliepen heel groot zijn, heel plat of gezwellen die in de darmwand groeien, moeten de poliepen operatief verwijderd worden.

Using apple's vision pro

Veelgestelde vragen over deze aandoening

answer 1

answer 2

Een tekening / diagram

Developer diagram

Last van deze aandoening of denkt u dat u aan deze aandoening lijdt?

U kan terecht bij de volgende artsen

20240321 094418 gastrogroep Ine Dehandschutter 3

dr. Ivo Duysburgh

  • Diensthoofd Gastro-enterologie
  • Specialisaties: Endoscopie & Nutritiepathologie

Meer over de dokter

Wenst U een afspraak?

Kijk in onze online planner

Of bel ons op 03/760 2934