Een IBD verpleegkundige ondersteunt haar patiënten in het leren omgaan met hun chronische aandoening en de gevolgen daarvan op hun dagelijkse leven. Ze bespreekt met de patiënt alle mogelijke onderwerpen die met zijn ziekteproces te maken hebben. Zowel op medisch als op praktisch gebied.
De IBD nurse:
- Is het eerste aanspreekpunt van de IBD patiënt.
- Vult de informatie die je van de arts kreeg aan en verduidelijkt ze.
- Geeft je voorlichting over je aandoening, de behandelingsmethoden en de onderzoeken.
- Informeert je over het herkennen van klachten en wat je kan doen als je klachten toenemen.
- Geeft je informatie en instructies over je medicijnen (o.a. het leren injecteren, wat te doen bij bijwerkingen).
- Controleert je bloedwaarden en uitslagen van stoelgangsstalen.
- Informeert je over IBD in combinatie met je werk en je vakantieplannen.
- Kan je helpen met vragen over zwangerschap, borstvoeding en contraceptie.
- Geeft je advies over leefregels en voeding.
- Biedt ondersteuning bij mogelijke psychosociale problemen.
- Verwijst je eventueel door naar een andere hulpverlener, zoals een diëtist, een wondzorgverpleegkundige, een nutritieverpleegkundige, een medisch psycholoog.
Dit gebeurt uiteraard steeds in overleg met je behandelende arts.
Een IBD nurse ondersteunt en informeert ook huisartsen. De huisarts neemt een unieke plaats in bij het opvolgen van patiënten in hun thuisomgeving. De IBD verpleegkundige is een extra verbinding tussen deze eerstelijnszorger en de specialist in het ziekenhuis. Ze vult de specialist, waar nodig, aan. En zij verlaagt de drempel naar extra communicatie en informatie. Hierdoor voelt de huisarts zich beter gesteund en meer ervaren in de opvang van de IBD patiënt buiten het ziekenhuis.
Een IBD nurse ondersteunt ook haar collega’s verpleegkundigen op de verpleegafdelingen. Zij kan hen sensibiliseren voor de specifieke noden van de IBD patiënt. Ze kan helpen bij het zoeken naar de beste oplossing van problemen die deze kwetsbare patiëntengroep stelt. Ze kan bijscholingen organiseren en informatie ter beschikking stellen die bijdragen tot een kwaliteitsvolle en veilige patiëntenzorg.
Tot slot is de IBD nurse er ook voor de gezinsleden van de patiënt. Als belangrijke personen uit de sociale omgeving van de patiënt goed worden geïnformeerd en begeleid, zijn ze ook beter in staat om de IBD patiënt op te vangen.
De vraag die je niet durfde of vergat te stellen aan de arts, stel je aan de IBD nurse.
Binnen het IBD centrum van de Gastrogroep kom je in contact met twee IBD nurses: Anne-Marie en Cathy. Je kan hen makkelijk bereiken via IBD@vitaz.be.