Binnenkort komt u naar de afdeling Endoscopie voor een Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) in de dikke darm. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rondom deze behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven. Als dit voor u het geval is, zal de arts u hierover informeren.
Wat is een EMR?
De wand van de dikke darm bestaat uit meerdere lagen. De mucosa is de meest oppervlakkige laag aan de binnenkant van de dikke darm, hierin bevindt zich de poliep. De behandeling wordt uitgevoerd met behulp van een endoscoop (een dunne flexibele slang met een camera). Hierbij wordt vloeistof onder de poliep gespoten waardoor de poliep omhoog komt. Met een snaar wordt de poliep vervolgens verwijderd. Wanneer dit niet in één keer lukt, wordt de poliep in meerdere delen verwijderd. Dit is een techniek die bij grote, goedaardig ogende poliepen gebruikt wordt.
Voorbereidingen door de patiënt
Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren moet uw dikke darm (colon) goed voorbereid zijn (zie hiervoor de aparte folder).
Wij vragen u voor het onderzoek een gezondheidsvragenlijst en informed consentformulier in te vullen en te ondertekenen. Deze formulieren krijgt u tijdens de consultatie voorafgaand aan het onderzoek.
Medicatie
Als u enige vorm van bloedverdunnende medicatie gebruikt, dient u dit vooraf aan de arts te melden. Eventueel moet het gebruik van deze medicatie voor het onderzoek tijdelijk worden gestaakt.
Als u suikerziekte heeft en hierbij insuline spuit of hiervoor medicatie (metformine) gebruikt dan dient u dit ook meteen bij het maken van de afspraak aan uw arts te melden.
Als u ijzertabletten gebruikt dienen deze 1 week voor het onderzoek gestaakt te worden.
Verdoving
Wij verrichten deze onderzoeken onder diepe sedatie. U wordt niets gewaar van het onderzoek. Deze procedure wordt uitgevoerd op de endoscopie-afdeling.
Het onderzoek
De arts schuift een flexibele slang via de anus tot op de plaats van de poliep en zal zoals bovenbeschreven techniek de poliep verwijderen. Afhankelijk van verschillende factoren zal na de verwijdering van de poliep het defect gesloten worden met clips (kleine klemmetjes).
Het onderzoek duurt meestal 30 min tot 1 uur.
De verwijderde poliep wordt onder microscoop bekeken.
Een telefonische afspraak na een tweetal weken wordt ingepland ter bespreking van het resultaat en verdere planning.
Risico’s en complicaties
Direct na het onderzoek kan u last ervaren van opgeblazen gevoel, buikpijn en krampen. Dit komt door het inblazen van lucht in de darmen. Dit verbetert vaak met het laten van windjes.
De darmwand is dun. Door het wegnemen van poliep met behulp van elektrische stroom kan er wat ontsteking ontstaan. Dit kan u in de dagen nadien voelen met buikpijn en zelden koorts. In het geval u koorts zou ervaren, verzoeken wij u contact op te nemen (zie onder).
Na het wegnemen van poliepen kan er in de dagen nadien – tot een tweetal weken na het onderzoek – een bloeding ontstaan. Dit zal zich uiten door verlies via de anus van helder- tot donkerrood bloed al dan niet gemengd met ontlasting. Indien dit meer dan eenmaal gebeurt verzoeken wij u contact op te nemen (zie onder). Het gebruik van bloedverdunners vergroot dit risico. Het tijdstip van herstarten van bloedverdunners zal na afloop van procedure besproken worden.
De EMR behandeling geeft zeer een klein risico op een gaatje in de darmwand. Een gaatje in de darmwand is heel zeldzaam. Het ontstaat bij ongeveer 1 tot 2% van de behandelingen en wordt meestal direct opgemerkt en behandeld. In zeldzame gevallen is een aanvullende operatie nodig om het gaatje te dichten.
Nazorg
Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar op uw kamer (op de afdeling dan wel het dagziekenhuis). Na het onderzoek komt de arts u vertellen wat de bevindingen waren en welke behandeling is uitgevoerd.
U krijgt – na overleg met de arts – eerst wat te drinken, en indien dit goed gaat, ook een lichte maaltijd/snack. Patiënten opgenomen op het dagziekenhuis mogen in principe dezelfde dag naar huis. U bent ongeveer 3-4 uur bij ons in het ziekenhuis.
Bij een complexe ingreep of indien er een grotere kans op een complicatie zou bestaan worden patiënten gedurende een nacht ter observatie opgenomen.
Omwille van de narcose mag u niet zelf deelnemen aan het verkeer. U dient een begeleider/chauffeur te voorzien. U mag in principe niet alleen thuis zijn tot 24 uur na de narcose.
Wanneer neemt u vanuit thuis contact op?
In volgende gevallen dient u contact op te nemen met het secretariaat van de gastro-enterologie (03 760 2934, kantooruren) of spoedeisende hulp:
Buikpijn die u niet onder controle krijgt met paracetamol
Koorts
Veel of persisterend rood bloedverlies via de anus
Een nazorgformulier inclusief telefoonnummers wordt u meegegeven op het dagziekenhuis.